София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Йончева: Прокуратурата в Испания не е прекратила работа по случая „Барселонагейт“

„11 милиарда евро губим в резултат на корупция всяка година“, сподели тя
19 сПравосъдие 1185 Николай Парашкевов

„Имахме много добра среща, бих казала, с г-н Гешев. Всички задаваха конкретни въпроси, защото те са запознати със състоянието на върховенството на закона. Аз и мои колеги попитахме какво става с такива знакови дела като т. нар. случай с Барселона, който беше разследван от испанската прокуратура и върнат на българската, за да продължи тук“, каза Елена Йончева пред bTV за посещението на евродепутатите от Мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи у нас.

Според нея е грешно да се смята, че прокуратурата в Испания е прекратила работа по случая.

Йончева е на мнение, че тази информация, която се е появила в български медии е била платена.

Самата тя е провела телефонен разговор с испанския специализиран прокурор същия ден, който ѝ е потвърдил, че това не е вярно.

„Второто е така наречените „кюлчета“, от което всички бяха много впечатлени в кавички, така да кажа. Другото, което впечатлява моите колеги, е как е възможно един министър-председател да каже в аудиозапис, че трябва да бъде смазан негов политически опонент и бизнесмен и да няма последствия“, каза Йончева.

По думите на Йончева, Иван Гешев е обещал да предостави допълнителна информация, неизвестна на медиите, за разследването във връзка със снимките на чекмеджетата с пачки евро и златните кюлчета.

Тя е категорична, че не търси отмъщение, макар че във въпросния аудиозапис е ставало въпрос именно за нея.

„11 милиарда евро губим в резултат на корупция всяка година“, заяви евродепутатът, позовавайки се на данни на ЛИБЕ, според които се връщат между 50% и 70% от парите, дадени за обществени поръчки.

Йончева допълни, че в България има голям проблем с медиите и ако "в други европейски стани убиват журналисти, в България е убита журналистиката".

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!