София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Йотова: В пълното си право за протест са преподавателите от висшите учебни заведения

Според Йотова протестират за уважение и авторитет

17 дниОбщество 6 Марияна Стойчева

В пълното си право за протест са преподавателите от висшите учебни заведения.

Това заяви в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова, която днес уважи празника на града и тържественото отбелязване на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

„Подкрепям ги с цялата си душа и сърце. Не можем да говорим, че сме една от най-старите цивилизации, че България е в основата на създаването на славянската цивилизация, наред с латинската и византийската, и едновременно с това, в 21 век, когато най-големите предизвикателства са свързани с подготовка, с образование, с технологии, ние да имаме национални бюджети, които не само, че не увеличават вътрешния брутен продукт за образование, а го намаляват. Това е срамно“, посочи Йотова. 

Според Йотова днешният протест показва, че преподавателите недоволстват, не толкова за своите заплати, а протестират за уважение и авторитет.

Вицепрезидентът на България коментира и държавната политика по отношение на Смолянска област, която е един от обезлюдяващите се райони в страната.

„За съжаление, Смолянският регион е най-обезлюдяващият се район и това го сочат последните класации на целия Европейски съюз. Не е Северозападна България, а точно Смолянският регион. Тази дивна красота – всеки, който е дошъл в България, казва, че това е едно от най-красивите места в Европа", посочи тя.