Начало Новини Предавания На живо

Законът за социално подпомагане влиза в парламента

Депутатите го гледат на първо четене

Законът за социално подпомагане влиза в парламента

Депутатите го гледат на първо четене

1 годинаПолитика 8 Боряна Райчева


Законът за социално подпомагане влиза в парламента. Депутатите днес предстои да разгледат на първо четене предложените на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ за промени в нормативния акт.
 
Народните представители ще се занимаят с общо три проекта за промени в Закона за социално подпомагане. Единият внесен от ГЕРБ, вторият от БСП, а третият от „Обединени патриоти“. 
 
Управляващите в лицето на ГЕРБ предлага да се включат разпоредби, с които да се регламентира, че месечните помощи, както и месечните целеви помощи за заплащане на наем на общинско жилище ще се отпускат след редовно посещаване на детето в група за задължително предучилищно образование или в училище.
 
От ГЕРБ мотивират предложението си с обвързване между социалното подпомагане и задължението за редовно участие на децата в образователния процес.
 
От БСП предлагат получаването на социални помощи да е обвързано и те да се изплащат само ако децата редовно посещават подготвителни групи за задължително образование или училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.
 
„Обединени патриоти“ настояват за сходен текст. Те искат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание.