София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Зам.-министър Гайдарова: В 30% от общините се учи онлайн

Присъственото обучение няма да започне следващата седмица, добави тя

Обмислят се няколко варианта за процедурата по тестване на децата, които ще учат присъствено, но разумният срок за връщане на учениците от 1-ви до 4-ви клас в училище не е следващата седмица. Това каза заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова в ефира на bTV.

"Трябва да приключи обществената поръчка и ще сме в готовност да въведем щадящите тестове. Работим паралелно, за да се види каква е спецификата на тестовете, как ще се правят – дали в класната стая или от родителя, как ще се изхвърлят и в какви контейнери", добави тя.

Ако се върнат най-малките ученици в клас, за учителите се обмисля или тестове или зелен сертификат, за да се обезопаси максимално учебната среда.

Около 30% от общините са на онлайн обучение, като там има ротация, добави още тя.

Засега не се обмисля затваряне на детските градини, но всичко зависи от заповед на здравното министерство, обясни още Гайдарова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!