София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

„Заплахата от коронавирус разкри дълбокото разцепление в Европа”

Текст, публикуван в сайта на турската информационна агенция Anadolu

1 годинаПолитика 701 Боряна Райчева

Пандемията показа, че страните от ЕС не могат да издържат теста за солидарност, както беше по време на финансовата криза от 2011 г., както и миграционната криза през 2015 г.

Разцеплението в Общността е засилено на фона на отказа на редица европейски държави, главно Германия, Холандия, Австрия и Финландия, да подкрепят Италия и Испания, най-засегнати от Covid-19.

Дори по времето, когато коронавирусът е обявен за пандемия, европейските страни не желаят да споделят помощ, включително чрез Министерството на здравеопазването.

Освен това страните от ЕС не могат да намерят общ знаменател как да се справят с предстоящата икономическа криза.

Редица държави подкрепят издаването на съвместни облигации (короната на облигациите), което би улеснило положението на държави с високи нива на дълг и ограничен бюджет. Но тази инициатива се срине заради отхвърлянето на Германия.

САЩ и Европа обсъдиха общата си роля в борбата с коронавируса

Берлин не иска Италия и Гърция да могат да вземат допълнителни заеми.

Германия следваше същата стратегия по време на финансовата криза, преживяна от Гърция през 2011 и 2012 г.

Рим и Мадрид твърдят, че „Европа е изправена пред безпрецедентна криза“.

С подкрепата на Ирландия, Франция, Гърция, Португалия, Белгия, Люксембург и Словения, властите на тези две държави изпратиха писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел на 25 март, с което го призоваха да прилага политиката на „съвместни заеми за борба с Covid-19“.

Междувременно участниците в срещата на върха на лидерите на ЕС не можаха да се споразумеят за обща икономическа политика на фона на Covid-19. Текстът на изявлението, публикувано след срещата на върха, потвърждава задълбочаващата се криза в ЕС.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо остро разкритикува резултата от срещата на върха. Министърът отбеляза, че Рим очаква лоялност от Европа към икономическите мерки.

Оригинална статия