София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Започват консултации за съставяне на португалско правителство

Очаква се коалиционните преговори да продължат няколко седмици

Започват консултации за съставяне на португалско правителство

Очаква се коалиционните преговори да продължат няколко седмици

8 месецаПолитика 4 Боряна РайчеваПортугалският президент Марселу Ребелу де Соуза започва днес консултации с водачите на политическите партии след убедителната победа на Социалистическата партия на парламентарните избори в неделя, предаде ДПА.

Като държавен глава Де Соуза има задачата да натовари един от партийните лидери да състави правителство. Почти сигурно е, че той ще номинира водача на социалистите и настоящ премиер Антониу Коща да сформира кабинета, който ще управлява страната през следващите четири години.

Левоцентристката Социалистическа партия спечели изборите с 36,6 на сто от гласовете, изпреварвайки значително десноцентристката Социалдемократическа партия, която беше подкрепена от 28 процента от избирателите. На социалистите обаче не им достигат 10 места, за да имат абсолютно мнозинство в парламента, така че ще трябва да разчитат на подкрепата на други партии за прокарването на закони. Коща оглавява правителство на малцинството от есента на 2015 г. Неговата партия никога не е сключвала официални коалиционни споразумения. Вместо това тя беше подкрепяна от няколко малки леви партии.

Очаква се коалиционните преговори да продължат няколко седмици. Вчера президентът Де Соуза изрази надежда за бързо съставяне на правителство предвид икономическата несигурност около очакваното излизане на Великобритания от ЕС, насрочено за края на месеца.