София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ЗАТЯГАНЕ?: Ангелов отговори дали ще има нови мерки срещу коронавируса

"Ваксинираните или преболедувалите лица могат да бъдат носители на вируса"
7 мЗдраве 1546

Следим каква е тенденцията и когато имаме решение, ще го обявим. Мерките за нас са навременни и нещата като нива на заболеваемост можеше да са по-различни. Това коментира здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Винаги съм ви казвал, че ваксинираните лица или преболедувалите, могат да бъдат носители на вируса. В случая говорим за нещо, което се случи в живия живот. Хората, които са ваксинирани, имат реално възможността на бъдат носители на вирусната инфекция, но те няма да се разболеят тежко и няма да загубят живота си от COVID-19. Всеки, който е преболедувал, е добре да носи маска, защото може да пренася заразата. В този дом, 14 души са ваксинирани, от тях само двама са проявили клинична картина. Хората, които не са ваксинирани, имат по-тежка клинична картина. Хората, които са ваксинирани, са предпазени от тежко боледуване", отговори проф. Ангелов на питане на Ива Николова за заразените хора от дома за възрастни в село Опанец.

"Добрич е идеалният пример и като цифри, и като съотношение за това, което се случва в целия свят. Четири от приетите шестима са изписани и няма имунизиран, който да е в болницата. Персоналът внесе инфекцията и носи отговорност за тази ситуация. Всичко, каквото дойде, се пренасочва за ваксиниране", обясни доц. Кунчев за Добрич и ваксините, които пристигат у нас.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!