София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Завръща ли се Африканската чума у нас?

Регистрирано е ново огнище на болестта в Смядово

15:10 ч. 18.10.2019 г.Общество 42

Регистрирано е ново огнище на Африканска чума по свинете у нас, съобщават от Агенцията по безопасност на храните. Огнището е в община Смядово, като информацията до този момент сочи, че е възникнало в стадов обект за отглеждане на свине от породата Източнобалканска свиня, който се намира в местност на запад от града.
 
Санитарните власти вече са определили 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана такава, в които попадат селата от общината - Александрово и Риш, урбанизираната територия на град Смядово, както и селата Златар, Драгоево, Мокреш и Суха река от община Велики Преслав.
 
По данни на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен 68 животни от обекта, в който е обявено огнището,  вече са умъртвени и загробени. Всички дейности по осигуряване на биосигурност са изпълнени, категорични са още от Агенцията по безопасност на храните.
 
Припомняме, преди седмица стана ясно, че породата  Източнобалканска свиня е застрашена от изчезване именно заради разпространението на болестта, което продължава. 
 
Вчера пък беше потвърден пореден случай на Африканска чума по свинете в Русенско. Новината за това съвпадна с публикуването на предложенията на МЗХГ за нови мерки за биосигурност, според които в задния двор ще може да се отглеждат до 3 прасета.