София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Здравен медиатор: В ромската общност има много хора с хронични заболявания и е важно да се ваксинират

По думите на хора от бранша мотивирането за ваксиниране е работа на медицинските служители
26 дниЗдраве 19 Антоанета Начева

След предложението от Здравното министерство хора от шоубизнеса и музикалния бранш да мотивитрат хората да се ваксинират, някои от тях заедно със здравни медиатори се включиха от "Факултета" София в ефира на bTV.  

"Хубави идеи дават, но не мисля, че голяма част от ромите и от хората са против. Прочетох, че има тартори, които едва ли не забраняват на хората да се ваксинират. Направихме малко проучване в профилите в социалните мрежи - 23 гласа има "За" и 77 "Против". Нужно е да информираме народа.", заявява човек от шоубизнеса. 

"Хората се консултират на място, защото няма достатъчно информация и имат ужасно много въпроси. В ромаската общност също има хора с много заболявания, хипертония, диабет и те се притесняват, това е нормално. Това, което ние можем да направим е да препоръчаме те да се консултират с личния си лекар.", обясни Илиана Методиева, здравен медиатор.

"Нямам притеснения и страхове, но хората, които трябва да информират са здравните работници и личните лекари, това е тяхно дело. Не е моя работа, но когато става дума за помощ и кампании винаги съм се явявала и винаги съм реагирала и съм се старала да бъда максимално справедлива. Не съм се ваксинирала, защото съм го преболедувала, когато спадне нивото на антителата ми, ще се ваксинирам", заяви певицата Бони. 

"Тази ваксина в България е въпрос на личен избор, тя е доброволна. Ние казваме на хората, опитваме се да им обясни, че хората с хронични заболявания наистина е важно да се ваксинират, защото ако се разболеят ще изкарат вируса по-леко. Кампанията върви повече от месец, даваме информация на всички, в някои случаи ги пренасочваме към лекари.", добави здравния медиатор. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!