София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Здравният министър Хинков: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

,,Възможно е да има случаи на незаконен износ на инсулин''

1 месецЗдраве 2 Марияна Стойчева

,,Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. През декември е имаше 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.''

Това коментира по NOVA министърът на здравеопазването Христо Хинков. 

Хинков посочи, че основният проблем е свързан с търговците на едро и липсата на връзка между тях и аптеките. 

,,Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони”, заяви министърът. 

Министърът не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин, въпреки забраната на здравното министерство.

„Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях”, добави Хинков.

Той смята, че евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар. 

„Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук”, заяви Хинков.

Министърът на здравеопазването каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

Хинков беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.

Снимка: БГНЕС