Начало Новини Предавания На живо

Здравното министерство на САЩ започва да доставя ново лекарство за тежко болни пациенти с COVID-19

78 хиляди хоспитализирани американци с COVID-19 в тежко състояние ще получат ремдезивир

Здравното министерство на САЩ започва да доставя ново лекарство за тежко болни пациенти с COVID-19

78 хиляди хоспитализирани американци с COVID-19 в тежко състояние ще получат ремдезивир

8 дниЗдраве 724 Боряна Райчева


Министерството на здравеопазването и човешките услуги разкри в събота план за дистрибуция на ремдезивир, който е дарен на САЩ от производствена компания Gilead Sciences. Това се посочва в съобщение, публикувано на уебсайта на министерството.

Министерството на здравеопазването реши да изпрати дарени дози ремдезивир предимно в райони на страната, които са най-засегнати от избухването на COVID-19. От 7 май вечерта 30 кутии с медикамента са изпратени до Кънектикът, 140 до Илинойс, 10 до Айова, 30 до Мериленд, 40 до Мичиган и 110 изпратени до Ню Джърси. Всяка кутия съдържа 40 флакона от лекарството, което се прилага интравенозно.

По-рано тази седмица ремдезивир вече беше получен в Индиана (38 кутии), Масачузетс (117 кутии), Ню Джърси (94 кутии), Ню Йорк (565 кутии), Род Айлънд (30 кутии), Тенеси (7 кутии) и Вирджиния (33 кутии).

Gilead Sciences се ангажира да достави безплатно около 607 000 флакона с експерименталното лекарство през следващите шест седмици. Това ще бъде достатъчно за лечение на приблизително 78 000 тежко болни хоспитализирани пациенти със COVID-19. В световен мащаб компанията ще дари 1,5 милиона опаковки от лекарството, което в момента се счита за едно от най-ефективните в борбата срещу COVID-19.

Държавните здравни служби ще разпространяват лекарството в съответната болница, като се има предвид тежестта на пациентите, които се нуждаят от лекарството. На първо място, дареният  ремдезивир ще бъде даден на пациенти, които са на апарати за механична вентилация, или хора с критично ниско ниво на кислород в кръвта (под 94 процента).

Предварителните резултати от клинично изпитване, проведено от американските национални здравни институти в сътрудничество с Gilead Sciences, показаха, че използването на ремдезивир води до по-бързо възстановяване на пациентите. Получените данни все още не са достатъчни, за да се определи дали лекарството помага за намаляване на смъртността сред тежко болни пациенти.

Очаква се лекарството да бъде доставено във всички 50 щата и всички територии, които са част от Съединените щати, както и в здравната администрация на ветераните и здравната служба на индианците.

В допълнение към дарените дози за хоспитализирани пациенти в Съединените щати и други страни, ремдезивир в Съединените щати може да бъде на разположение и на участниците в клиничните изпитвания.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) издаде спешно разрешение за употреба на лекарството на 1 май, което позволява на лекарите да предписват лекарство за лечение на подозирано или лабораторно потвърдено COVID-19 при възрастни и деца, които са хоспитализирани и в тежко състояние.