София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Зеленски: Путин изпусна нервите си - като човек, като политик. Той уби Пригожин

„Мисля, че тази защита, която е покрита с живота на наемници, „вагнеровци“ – те я загубиха“

23 сВойна 698

Руският диктатор Владимир Путин е отговорен за смъртта на лидера на комунистическата партия "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на срещата на върха "Ялта" в Киев, съобщава РБК-Украйна с позоваване на Би Би Си.

"Путин изпусна нервите си - като човек, като политик. Той уби Пригожин - поне това е информацията, която имаме", каза президентът.

Както отбеляза лидерът на страната, Украйна възприе премахването на Пригожин като "един терорист по-малко", в същото време духът на руснаците падна, тъй като те бяха свикнали да бъдат прикрити от "вагнерианци" и да хвърлят наемници напред на бойното поле.

„Мисля, че тази защита, която е покрита с живота на наемници, „вагнеровци“ – те я загубиха. За нас това определено е плюс“, обясни Володимир Зеленски.

Самолетна катастрофа в Тверска област

На 23 август бизнес самолет се разби в района на Твер. По-късно се оказа, че сред пътниците на самолета е лидерът на "вагнеровците" Евгений Пригожин, командирите и бойците от неговия ПКВ.

Няколко дни по-късно Русия официално потвърди смъртта на Пригожин в самолетна катастрофа и вече на 29 август лидерът на PMK се твърди, че е погребан на гробището в Прохорив, макар и в затворен формат.

Според Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, Службата за държавна сигурност може да потвърди смъртта на Дмитро Уткин, командир на ЧВК "Вагнер", но информацията за смъртта на Пригожин ще отнеме още малко време.