София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Земеделският министър: Ще настояваме пред ЕК за земеделски помощи за цялата 2024 г.

Той посочи, че зърнопроизводителите вече са проявили интелигентност, разбиране и добра пазарна култура

2 месецаАгро 94 Лазар Лазаров

С падането на забраната по решение на Народното събрание избухна национален грандиозен протест на земеделските производители. Вследствие на този протест се подписа един меморандум с двама господа – Зоров и Бойко Синапов, чиито подписи стоят в този меморандум, даже на Зоров е на всяка страница за по-сигурно. И при поет ангажимент към протестиращите, забраната не се продължи, но тъй като ние поехме ангажимент към тях да няма внос докато се оползотвори наличният български произведен слънчоглед. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев в парламентарната комисия по земеделието, храните и горите относно режима на търговия с Украйна с пшеница, царевица, рапица, сухо мляко, мед и пчелни продукти.

Тази година реколтата е много ниска – около 1,5 млн. тона. Разбрахме се, че ще се оползотвори българският слънчоглед и на квотен принцип с лицензионен режим ще се допълни всичко онова, което е необходимо за преработвателната промишленост за растителни масла.

Вътев припомни, че два пъти са се събирали с преработвателите и земеделските производители и веднъж при премиера. По думите му, нещата опират до пазарна сделка за цена и нищо друго. „Проблемът е, че отвън влиза евтин слънчоглед, който прави дъмпинг на нашия, а нашият тази година на каквато и цена да го продадат земеделските производители, няма шанс да се покрият разходите поради високите цени на торове и препарати от миналата година, което вдигна страшно себестойността на настоящата реколта от тази година. Сушата допълнително свали добивите, още повече вдигна себестойността и това е ситуацията в момента“, обясни той.

Земеделският министър добави, че след 30 ноември на квотен принцип или в лицензионен режим това, което е вкарано на митнически контрол, ще се освободи, плюс количеството, което е необходимо. Той посочи, че зърнопроизводителите вече са проявили интелигентност, разбиране и добра пазарна култура, че това е пазарната ситуация.

„Междувременно в Брюксел в понеделник петорката – Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, проведохме много интересна среща и се оказа, че във всички тези пет страни ситуацията е една и съща. Разбрахме се, че заедно ще настояваме пред Европейската комисия за цялата 2024 г. да има украинска помощ за тези пет страни като най-потърпевши вследствие на изкривяването на пазара на Европейския съюз от масирания внос“, съобщи Вътев, като посочи, че всички тези страни отчитат в пъти завишен внос от Украйна. 

Снимка: БГНЕС