София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Жената от езерото изплува в Панчарево

Известната опера на Росини за първи път на българска сцена
пропускане
25 дниКултура 378 Златина Петкова

На нова сцена, стояща  се на брега на панчаревското езеро с декори,  достойни за екранизиране на истинска приказка, изплува именно тази жена. Родена в съзнанието на гения  и кръстена с името - символ на красотата. За първи път красивата Елена, но не на Парис, а на Джоакино Росини,  изплува на лятната оперна сцена в Панчарево.

За да стигне Елена със своята лодка до родна земя, такава, каквато е завладяла сърцето на великия композитор, нужна, разбира се, се оказва помощта на истински италианци. Италианиц, познат отдавна на нашата публика е и диригентът Франческо Роза.

И понеже е  редно да се види най-накрая коя е красивата Елена, за сърцето на която по стара традиция, се водят ожесточени битки, на сцената пристъпва тя. Очарователната Мария Радоева, в кръвта на която сякаш тече Росини.

Какво обаче  е операта, ако в нея не се появи поне една царска особа. В случая Джакомо V, кралят, преоблечен като Уберто, изпълняван у нас от Франсиско Брито.

Операта “Жената от езерото” може да бъде видяна на лятната сцена на Софийската опера и балет в Панчарево на осем дати през лятото.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!