София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ферари представи новия претендент за титлата във Формула 1

От Скудерия ще пробват да спрат хегемонията на Мерцедес с новия SF90

5 годиниМоторни 4 Телевизия Евроком

Отборът на Ферари представи официално новия болид за предстоящия сезон 2019 във Формула 1, с който от Скудерия се надяват да спрат петгодишната хегемония на Мерцедес. Голямата цел е връщането на световната титла отново в Маранело, като за последно това успя да направи преди повече от десет години Кими Райконен през 2007 година.
 
От този сезон финландецът вече не е част от "Черните кончета", а мястото му до лидера на тима и четирикратен световен шампион Себастиан Фетел зае обещаващият млад талант Шарл Леклер. Над днешното представяне присъства и Мик Шумахер, синът на легендата на Формула 1 и Ферари Михаел Шумахер. Младият германец върви уверено по стъпките на баща си и след като миналата година спечели шампионата във Формула 3, бе избран да бъде част от академията за млади пилоти на Ферари.
Новият болид е 65-ият създаден от Ферари за участие във Формула 1 и носи името SF90, избрано в чест на 90-годишнината на Ферари. Заводското кодово име на проекта е 670, като това е шестият турбо хибриден болид на Ферари. Голямата промяна, която се набива веднага на очи, е цветът, който през този сезон ще е матово червен, а белите орнаменти са отпаднали напълно.
 
Напълно нови са предното и задно крило, интерпретиращи новите правила и изискванията на ФИА за аеродинамиката през 2019 година. Предното крило е по-широко и с опростени аеродинамични елементи. Увеличеният размер достига до два два метра, колкото е и общата ширина на колата. Основната причина в тази промяна на правилата е да направи болидите по-малко зависими от движещ се на близка дистанция пред тях болид.Задното също е по-широко със 70 мм, но и по-високо със 100 мм.
Кутията над двигателя е с увеличен отвор за засмукване на въздуха, а страничните кутии за охлаждане на радиаторите са много сходни с миналогодишните. Най-много работа от инженери и дизайнери е свършена в задната част при скоростната кутия. Основната задача е било събирането на всички системи и елементи в още по-тясната задница за по-добра обтекаемост и аеродинамична ефективност на болида.
V6 двигателят с работен обем от 1.6 литра и един турбокомпресор се очаква да е с повишена мощност и при 15 000 оборота заедно с хибридните модули да надвишава 1000 кс. Мощността на MGU-K системата е 120 kW при 50 хиляди оборота в минута, или 163 конски сили, а MGU-H достига 120 хиляди оборота в минута.
Общата маса на SF90 е 734 килограма, включително пилотът и екипировката му, които общо трябва да тежат минимум 80 килограма. За тази година горивото в резервоара е увеличено от 105 килограма на 110 килограма.