София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ювентус победи Рома с 2:1

"Старата госпожа" надви "вълците" с ранни голове на "Олимпико"

4 годиниФутбол 7 Телевизия Евроком

Ювентус спечели с 2:1 при визитата си на Рома в дербито от 19-ия кръг на италианската Серия „А“ и изпревари Интер на върха във временното класиране. Шампионът има вече 2 точки повече от съперника на Лудогорец в 1/16-финалите на Лига Европа. Това е първа победа на "бианконерите" срещу "вълците" в Рим от 2014 година насам.
Срещата на „Олимпико“ в Рим започна прекрасно за „старата госпожа“. Гостите взеха комфортен аванс само след 10 минути игра. Първо Мрих Демирал (3) засече центриране на Пауло Дибала от пряк свободен удар и даде аванс на „бианконерите“. Шест минути след това Жордан Верету допусна топката да му бъде отнета от Дибала и го фаулира в наказателното поле. Кристиано Роналдо (10-дузпа) реализира от бялата точка отсъдения 11-метров наказателен удар и удвои преднината на шампионите.
В 19-ата минута Демирал беше принудително заменен от Матайс де Лихт, а до края на полувремето гостите съхраниха преднината си. В 32-ата минута Николо Дзаниоло осъществи впечатляващ пробив, като беше спрян от Рабио и Де Лихт. Звездата на домакините беше фаулиран и получи контузия, след което дори беше изнесен от терена на носилка. На негово място в игра пък се появи Дженгиз Юндер. В добавеното време Роналдо шутира опасно, но вратарят Перин спаси.
„Вълците“ стартираха по-добре втората част, а пропуски направиха босненецът Един Джеко и Юндер. В 65-ата минута първият от тях нацели страничната греда, а секунди по-късно центрира към турчина, чийто удар пък беше блокиран от Алекс Сандро. Последният обаче си бе помогнал с ръка и след преглеждане на ситуацията с ВАР съдията посочи бялата точка, но този път в полза на домакините. Диего Пероти (68-дузпа) се разписа и намали на 1:2.
В 77-ата минута Роналдо нанесе удар с глава и топката премина покрай вратата. Секунди по-късно резервата Гонсало Игуаин се разписа, но попадението на аржентинеца не бе зачетено заради засада. В 81-ата минута Шчесни спаси удар с глава на Коларов, а опитите на домакините да стигнат до равенството така и не се увенчаха с успех въпреки финалния щурм.
След успеха си Ювентус излезе начело в класирането с 48 точки и има 2 повече от Интер. Рома изхвърча от топ 4 и вече е на пета позиция с 35 точки и по-лоша голова разлика от Аталанта.