София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Майкъла: ЦСКА ще освободи 70% от чужденците

"Трябва да се спре с привличането на чужденци, макар че не може и само с българи, защото нивото е много ниско

Майкъла: ЦСКА ще освободи 70% от чужденците

"Трябва да се спре с привличането на чужденци, макар че не може и само с българи, защото нивото е много ниско

1 месецФутбол 9 Симеон Кисьов


Бившият полузащитник и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев коментира пред Sportal.bg ситуацията в родния футбол. Според него около 70% от чужденците в ЦСКА-София ще бъдат освободени покрай пандемията с COVID-19 и финансовата криза, която произлиза от нея. Ето какво сподели Майкъла:

"Трябва да се спре с привличането на чужденци, макар че не може и само с българи, защото нивото е много ниско. Левски, ЦСКА и Локомотив (Пловдив) трябва да ограничат чужденците в съставите си. Не може в ЦСКА да имаме 23-ма чужденци, максимумът е петима. Разходите за 23-ма чужденци са много сериозни – заплати, квартири, самолетни билети.

Лудогорец е друго ниво, всички можем да се учим от тях. Те започнаха с базата и клубната организация, а ние искаме да строим къща от покрива. ЦСКА добре направи Панчарево, сега идва ред на стадиона.

Мисля, че ЦСКА ще се освободи от около 70% от чужденците. Така мисля, така би трябвало да бъде в тази криза. Никой не иска да харчи пари, без да получава. Треньорът трябва не взима 50 000 лева заплата, а да вземе 100 000, когато спечели Купата на България, като изпълни целите. Така трябва да е.

Щом отбор като Царско село се надиграва и стои добре срещу Левски и ЦСКА, какво да говорим повече. Значи нивото е много ниско! ЦСКА трябва да обърне внимание на школата, едно хубаво общежитие да се направи на Панчарево, където да живеят юношите. За "Армията" ще трябва един сериозен рекламодател, който да си сложи името пред стадиона, за 20-30 години, както е в Мюнхен. 60 милиона струва един суперлукс стадион за 25 000 зрители.

Когато навремето стъпих на базата на Лудогорец, веднага разбрах за какво става въпрос. Разбрах, че не може "Лада" да се състезава с "Порше". Като видиш какъв е автобусът на Лудогорец и какви са на останалите в "А" група, ти става ясна разликата. Макар че Боримиров преди време уреди на Левски също хубав автобус.

Не може да взимаш 50 000 лева заплата и да не си я намалиш. Има хора с много по-малки заплати, те как я карат в тази криза?! На един работник в някой хотел или ресторант, който сега е затворен, лесно ли му е? Футболистите взимат по 50 000 лева. В такава ситуация ще си намалят заплатите, няма начин. Първо ръководителите в клубовете трябва да си ги намалят, след тях хората от треньорския щаб, за да дадат пример, и след това футболистите.

Пламен Марков направи добра инициатива с набирането на средства за Джеки, защото ще трябват и средства след прибирането от Франция. Времената са трудни. Така че съветвам Пламен да продължи.

Грешка беше, че не се обърнах директно към "папите" в ЦСКА и ЦСКА 1948. Визирам, разбира се, Гриша Ганчев и Цветомир Найденов. Трябваше, когато търсихме помощ за операцията, да се обърна директно към тях. А аз говорих с "кардиналите" под "папите", които казаха, че клубовете не се интересуват. Ако се бях обърнал към папите – Гришата и Цветомир, щяха да откликнат.

ЦСКА 1948 да знаят, че е ниско ниво да се дават пари на крак по някакъв фен – излизаш, заставаш официално и помагаш. Другото не е сериозно! БФС застана официално и помогна, благодарение на Емо Костадинов. Така е нормално. Пак ще поздравя Пламен Марков за инициативата и нека продължи", каза Георги Илиев пред Sportal.bg.