София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Палмейрас е новият стар шампион на Копа Либертадорес

„Вердао“ си гарантира и място на Световното клубно първенство, където ще спори за трофея с европейския шампион Челси

2 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

алмейрас е новият стар шампион на Копа Либертадорес! „У Вердао“ достигна до тежка и много сладка победа срещу един от големите си съперници Фламенго с 2:1 и защити трофея си от най-престижния клубен турнир на Южна Америка, като по този начин се превърна в единственият отбор, спечелил турнира два пъти в рамките на една календарна година. В герои за символичните домакини се превърнаха Рафаел Вейга и резервата Дейверсон. За „Фла“ се разписа обичайният герой Габриел Барбоса – Габигол.

Срещата започна по перфектен начин за Палмейрас, след като в 6-та минута капитанът Густаво Гомес изведе Майке по крилото, той залъга защитник на Фламенго, след което с елегантен пас намери Рафаел Вейга, който не пропусна с прецизен удар от точката за дузпата.

По-малко от четвърт час, след като „Вердао“ излезе напред в резултата, последва отговор от „Рубро-негро“, като Габигол получи перфектно центриране, но ударът му с глава премина на сантиметри от левия страничен стълб на вратата, пазена от Уевертон. В края на първата част Фламенго получи още една добра възможност, но удар на Де Араскаета завърши в ръцете на Уевертон.

Притиснат от резултата, Фламенго натисна през втoрото полувреме, като достигна до няколко опасни положения. В самото начало на втората част Габриел Барбоса стреля от близка дистанция, но ударът му бе блокиран. Впоследствие и Давид Луис получи два шанса за гол, но и двата му удара с глава се оказаха неточни.

В крайна сметка логичното се случи в 72-та минута. Габриел Барбоса тръгна сам от 30-ия метър, след което комбинира с Джорджан де Араскаета, който изведе Габигол сам срещу Уевертон, като този път нямаше прошка – 1:1, като по този начин двубоят влезе в продължения.

Още в 95-та минута Палмейрас достигна до ново попадение, след като отдаденият под наем от Манчестър Юнайтед Андреас Перейра опита да върне към своя вратар Диего Алвес, но подаването му бе толкова нескопосано, че топката се озова в краката на Дейверсон, който останал очи в очи с бившия страж на Валенсия нямаше как да сбърка – 2:1.

До края на двубоя до повече положения не се достигна, тъй като умората бе налегнала и двата тима. По този начин Пламейрас се превърна в четвъртия бразилски отбор с 3 трофея от надпреварата след Сао Пауло, Сантос и Гремио. „Вердао“ си гарантира и място на Световното клубно първенство, където ще спори за трофея с европейския шампион Челси