София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Серия "А" ще прилагат най-строги мерки при нарушаване на медицинския протокол

Има предложение дори клубове да бъдат изваждани от първенството, ако не спазват мерките срещу COVID-19, съобщават "Скай Италия", "Спорт Медиасет" и други медии в страната

В Серия "А" ще прилагат най-строги мерки при нарушаване на медицинския протокол

Има предложение дори клубове да бъдат изваждани от първенството, ако не спазват мерките срещу COVID-19, съобщават "Скай Италия", "Спорт Медиасет" и други медии в страната

30 дниФутбол 122 Симеон Кисьов


Италианската футболна федерация е готова да прилага най-строги мерки при нарушаване на медицинския протокол след подновяването на сезона в Серия "А". Има предложение дори клубове да бъдат изваждани от първенството, ако не спазват мерките срещу COVID-19, съобщават "Скай Италия", "Спорт Медиасет" и други медии в страната.

Кривата на заразените от COVID-19 в Италия върви надолу с всеки следващ ден. Това даде основание на властите в страната да разхлабят противоепидемиологичните мерки и да разрешат доиграването на сезона в Серия "А". Това обаче трябва да се случи при строги правила и ясно определен медицински протокол.

За разлика от Бундеслигата, Премиър лийг и Ла Лига, в Серия "А" смятат да прилагат най-строги мерки след подновяването на сезона. Най-важната от тях е, когато футболист или друг служител в даден клуб даде положителна проба за коронавирус. В Италия, когато подобно нещо се случи, въпросният човек ще трябва да бъде в задължителна изолация в продължение на 14 дни, докато в другите държави този период е 7 дни. Освен това и съотборниците му ще трябва да тренират в пълна изолация в продължение на две седмици. През това време те ще могат да поддържат физическа форма, но спазвайки социална дистанция, което означава, че няма да има тактически занимания и тренировъчни мачове.

На Апенините са силно притеснени, че ако се появи дори един заразен футболист, може да пламне цялата лига и това да попречи на доиграването на сезона.

В някои клубове протестираха срещу тези правила. Например докторът на Лацио Иво Пулчини заяви, че не може да разбере защо едни напълно здрави хора ще трябва да стоят изолирани в продължение на 14 дни.

От Италианската федерация обаче са категорични, че този протокол трябва да се спазва и ще следят изкъсо за това. Все пак от Научния щаб в Италия заявиха, че тези мерки може да бъдат разхлабени в хода на сезона, в зависимост от развитието на пандемията в страната.