събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      100 години от Октомврийската революция в Русия

      Навършват се 100 години от Октомврийската революция в Русия. На тази дата през 1917 година ръководената от Ленин болшевишка партия сваля временното правителство на Русия и започва процес на установяване на социалистическа власт в Руската империя.

      След въоръженото завземане на властта в тогавашната столица Санкт Петербург в Русия започва гражданска война, продължила няколко години и взела милиони жертви. В резултат се създава Съюзът на съветските социалистически републики, който в над 70-годишната си история се превръща, наред със САЩ, в една от двете свръхсили на ХХ век.

      Днес в Русия отношението към тази дата не е еднозначно. Около половината руснаци смятат, че Октомврийската революция е изиграла положителна роля в историята на страната, но постепенно делът на тези хора намалява.

      30 % от руснаците обаче са на мнение, че подобни събития биха могли да се случат и днес.

      Днешна Русия не празнува 7 ноември, който десетилетия е бил национален празник не само за СССР, но и в повечето страни от Източния блок. Очакват се обаче множество демонстрации както на привърженици на революцията, така и на нейни противници.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ