неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      Доц. Атанас Мангъров: Мерките към възрастните са като към животни

      “Новите мерки на Националния оперативен щаб спрямо възрастните хора са като към животни”, заяви в предаването “ЕвроДикоф” шефът на Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

      Доц. Мангъров припомни и че възрастните, както всички останали, имат право на избор, като даде пример със совята 94-годишна майка, която буквално му заявила да си гледа работата, при обяснението от негова страна, че няма да я посещава, тъй като в условията на пандемия това крие рискове. В тази връзка, според инфекциониста ограничаването на хората над 60 години да излизат само в интервала от 08:30 до 10:30 часа сутрин е грубо нарушение на правата им.

      Специалистът по инфекциозни болести повтори и за пореден път становището си на лекар експерт в областта, че при 80% от пациентите коронавирусът минава без почти  никакви симптоми и тежки усложнения или смърт настъпват в 4-5% от случаите и то при хора на  възраст и с хроничини заболявания.

      Основният призив на лекаря беше към това, вместо да се ограничават  правата ни, да се правят възможно най-много тестове, за да се знае реалният брой на заразените, като доц. Мангъров даде пример с това, че в Гераминя се правят по 160 000 теста на ден, а у нас по около 100.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ