неделя, 22.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      Татяна Дронзина: Радикализацията не е в Тора Бора, а във Франция, Австрия и Англия

      „Ислямска държава беше разгромена териториално, но остана да съществува в интернет и е много по-силна днес, отколкото Ал Кайдa. Ислямска държава продължава да е вдъхновяващ пример и бранд за всички онези, които смятат, че са в джихад с ценностите на европейската цивилизация“. Това коментира пред БНР проф. Татяна Дронзина, изследовател на тероризма и преподавател в катедра „Политология“ на Софийския университет.

      „В момент, в който цялото внимание е върху Covid-19, ставаме свидетели на терористични заплахи. Не е изненада това, защото „Ислямска държава“ успя добре да се адаптира към условията на Covid – изпрати послание, че вирусът е наказание за неверниците, тоест, за тези, които не са джихадисти; изпрати напътствие, че точно когато правителствата са ангажирани с борбата с коронавируса, е моментът на атака. Може би сме свидетели на една нова серия терористични актове“.

      Според нея реадикализацията не е в Тора Бора, а във Франция, Австрия и Англия.

      „Най-голямата щета, която тероризмът нанася не е в човешки животи, а в обстоятелството, че ни кара да не се доверяваме на държавата, че може да ни защити, и второ, защото не убеждава, че трябва да жертваме свободата си в името на сигурността. Това е лъжлива дилема с по-скоро трагичен край“, добави тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ