събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Борисов въвлече Европейската комисия в скандал, разкри цените на ваксините

      „Цените се вдигат със страшна сила. „Пфайзер“ бяха 12 евро, после станаха 15.50 евро, сега за 2022 и 2023 година се подписват договорите на Европейския съюз за 900 милиона ваксини, но вече на цена 19.50 евро.“ Тези думи на премиера Бойко Борисов от неделя накараха в понеделник журналисти от чужбина няколко пъти да питат на редовния брифинг на Европейската комисия за какво става дума, вярна ли е тази цена, какви са тези стотици милиони дози.

      На брифинга в Брюксел естествено отказаха да коментират въпросните 19.50 евро, споменати от Борисов. Цената на доза от която и да е компания е обект на търговска тайна и публично не се разкрива, са отговаряли говорители и еврокомисари, включително на питания в Европейския парламент. Логиката и на купувача, и на продавача е, че по този начин могат да постигнат оптимални условия за себе си.

      Досега подобно нещо си е позволявала единствено белгийският държавен секретар по въпросите на бюджета Ева де Блийкер. В края на 2020 г. тя публикува в профила си в „Туитър“ малка таблица с цените, договорени за нейната страна (а цената е една и съща по договор за всички в ЕС), но много бързо съобщението бе изтрито. В него се видя, че доза от Pfizer струва 12 евро, а от Moderna – 18 евро.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ