неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Журналист твърди, че е измъчван от руските власти

      Журналистът Сергей Ерженков твърди, че след като е бил задържан в град Касимов, Рязанска област, в началото на март, е бил измъчван от служители на реда. Той заяви това в ефира на програма „Воздух“ в канала „Ходорковский Live“, съобщи medusa.io. 

      „Хората, които ме познават, могат да видят, че имам повече белези по главата си. И имам удостоверения от спешното, където отидох. Трябва да заявя, че да, имало е изтезания“, каза Ерженков. 

      Той каза, че е бил задържан на 5 март, ден след антивоенната акция, проведена в Касимов, когато активисти написаха обидна фраза за руския президент Владимир Путин върху паметника на Владимир Ленин. 

      Ерженков заяви, че е бил задържан от десет служители на ФСБ в град Владимир, които са го измъчвали в продължение на пет часа. 

      „Китките ми все още са вцепенени, защото не само бях вързан с белезници, но и ме увиха с тиксо и прекарах около пет часа в тази поза“, каза той. 

      Сергей Ерженков добави, че след инцидента е подал жалба. От интервюто не става ясно срещу кого е подадена: първо Ерженков каза, че е написал жалба „срещу полицаите“, а след това „служителите на ФСБ на град Владимир“. По думите му никой не е отговорил на жалбата. 

      В ефира на „Воздух“ Ерженков беше попитан защо в продължение на повече от месец не е говорил за изтезанията, които са упражнявани върху него по време на задържането му. 

      „Не говорих за това, защото предположих, че все пак ще закрият делото поради липса на състав на престъпление… защото де юре този паметник изобщо не съществува“, каза той. 

      Ерженков е задържан като заподозрян по наказателно дело за вандализъм, образувано заради акцията в Касимов. За наказателното дело стана известно на 12 април, когато беше съобщено от няколко прокремълски медии. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ