събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Протести срещу Covid в Китай: Гневът и страхът от вируса поставят Си Дзинпин в безизходица

      През последните три години търпението на един милиард души в Китай беше обтегнато с всяко блокиране и масови тестове за Covid.

      Сега това търпение се изчерпа.

      Докато хиляди излязоха по улиците в градовете, протестирайки срещу ограниченията на Covid, една изтощена нация се пита колко още трябва да търпи политиката на Си Дзинпин за нулев Covid.

      В едно от най-големите политически изпитания на президента Си досега, Китайската комунистическа партия (ККП) сега трябва да преговаря както с нарастващия гняв, така и с дълбоко вкоренения страх от Covid, докато страната опипва пътя си към излизане от пандемията.

      Пожар в апартамент в западния град Урумчи на пръв поглед може да изглежда малко вероятна искра за национални протести.

      Но смъртоносният инцидент, който отне живота на 10 души, беше върховният кошмарен сценарий за милиони китайци, които живеят във високи апартаменти: хванати в капан в апартамента си, неспособни да избягат от огъня поради стриктно наложено блокиране.

      Властите оспориха това, но това не спря общественото възмущение и безпокойство да се разпространят, особено след като видеоклипове и аудио клипове, за които се твърди, че жителите крещят и се молят да бъдат освободени, се разпространяват онлайн.

      Инцидентът беше и последният от поредица от ужасяващи истории, свързани с ограниченията на Covid.

      В началото, по време на блокирането в целия град, се появиха съобщения за бременни жени, които губят бебетата си, а стари и уязвими умират поради липса на навременен достъп до медицински грижи.

      Много блокирания също изглежда имат същите истории за недостиг на храна и лекарства, тъй като стана ясно, че местните власти се борят да се справят.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ