събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕК: Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни членки от износа на украинско зърно

      „Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни членки от износа на украинско зърно, но на този етап няма да дадем повече информация.“

      Това заяви говорителят на ЕК Мириам Гарсия Ферер, отговаряйки на въпрос относно взетото решение от страна на Полша и Унгария за забрана на вноса на зърно от Украйна, както и обявеното намерението на България да наложи същата забрана.

      Словакия също се присъедини към Полша и Унгария, като спря вноса на зърно и други хранителни продукти от Украйна, за да защити своите земеделски производители

      Мириам Гарсия Ферер добави, че ЕК разбира натиска, на който са положени тези държави заради износа на зърно от Украйна. По-рано се заговори за помощ в размер на 30 милиона евро.

      Говорителят на ЕК напомни, че първият пакет от помощи на стойност 56 милиона евро е бил приет много бързо и средствата са били насочени към засегнатите веднага. Тогава за страната ни бяха заделени 16 милиона евро.

      След нахлуването на Русия в Украйна миналата година някои черноморски пристанища бяха блокирани и украинското зърно – което е значително по-евтино от произведеното в ЕС – в крайна сметка остана в Централна Европа главно поради логистични затруднения.

      Възникналото в резултат на това пренасищане и сривът на цените засегнаха тежко местните земеделски производители и представляват належащ политически проблем.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ