събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      Словакия се присъединява към Полша и Унгария и спира вноса на зърно от Украйна

      Словакия се присъедини към Полша и Унгария, като едностранно спря вноса на зърно и други хранителни продукти от Украйна, за да защити своите земеделски производители, което Киев и Европейската комисия разкритикуваха като неприемливо.

      ЕС очаква централноевропейските държави „да дадат някакво обяснение“, заяви високопоставен служител, след като Полша и Унгария обявиха забраните си през уикенда, а Словакия последва примера им в понеделник. България също заяви, че обмисля да въведе забрана.

      Длъжностно лице заяви, че ниските световни цени и търсене означават, че големи количества украинско зърно остават в ЕС, вместо да бъдат продадени.

      „Ще видим какво можем да направим през следващите седмици и месеци“, добави лицето.

      След нахлуването на Русия в Украйна миналата година някои черноморски пристанища бяха блокирани и украинското зърно – което е значително по-евтино от произведеното в ЕС – в крайна сметка остана в Централна Европа главно поради логистични затруднения.

      Възникналото в резултат на това пренасищане и сривът на цените засегнаха тежко местните земеделски производители и представляват належащ политически проблем.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ