неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Столтенберг към Зеленски: Днес като равни, утре като съюзници

      Loading the player...

      Украйна „никога не е била толкова близо до НАТО, но поканата за присъединяване ще дойде, когато бъдат изпълнени необходимите условия и всички съюзници са съгласни“. Това заяви генералният секретар на Атлантическия алианс Йенс Столтенберг на пресконференцията с украинския президент Володимир Зеленски по време на втория ден от срещата на върха във Вилнюс в Литва, за да обяви това, което вече се появи през последните дни: малка стъпка напред на Киев към Запада.

      Това наистина е исторически момент. Съюзниците и Украйна седят един до друг, като равни, за да споделят нашата обща визия за евроатлантическата сигурност“, отбеляза Столтенберг.

      „Днес се срещаме като равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници“, добави той, обяснявайки, че „трябва да гарантираме наличието на надеждни споразумения за сигурността на Украйна, когато тази война приключи. Днес нашите съюзници ще се ангажират да предоставят дългосрочна помощ за сигурността на Украйна. Това ще проправи пътя за бъдещо членство след края на тази война и ще допълни подкрепата, предоставена от НАТО. Решението бележи началото на нова глава в отношенията между НАТО и Украйна“.

      От своя страна Зеленски, след вчерашната гневна реакция, коментира: „От днешните разговори разбирам, че необходимите условия за влизане в НАТО ще бъдат постигнати, когато има мир в Украйна“. По-умерени думи и защото „разбираме, че някои се страхуват да говорят за членство сега, защото никой не иска световна война и това е разбираемо. Но трябва да имаме сигнали“, добави Зеленски.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ