понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Шолц: Иран носи отговорност за атаките на Хамас

      Германският канцлер Олаф Шолц заяви по-рано днес, че Иран носи отговорност за подпомагането на Хамас да се развие до точката, в която започна атаката срещу Израел миналия уикенд. Същевременно той обяви репресии срещу организации, които подкрепят ислямисткото движение, предава агенция Ройтерс.

      „Въпреки че нямаме категорични доказателства, че Иран оперативно е подкрепил тази малодушна атака, за всички ни е ясно, че без иранската подкрепа Хамас никога не би могла да започне тази безпрецедентна атака“, каза още Шолц.

      Според канцлера „ликуващите изявления от върха на иранския режим и някои други правителствени служители в региона са отвратителни“. А „ръководството в Техеран показва истинското си лице без срам и по този начин потвърждава ролята си в Газа.“

      Ислямската република е отпразнувала нападението на Хамас, но отрече Техеран да стои зад тях, предава Ройтерс.

      В специално обръщение към германския парламент Шолц заяви, че правителството му ще забрани всякакво набиране на средства и други дейности в подкрепа на Хамас, включително да бъдат възхвалявани действията му или да бъдат показвани публично неговите символи.

      Ройтерс припомня, че Германия е повишила защитата на еврейските институции и е забранила пропалестински протест, който е трябвало да се проведе в столицата Берлин в сряда.

      Подобно на други германски лидери, Шолц смята, че страната има исторически дълг към Израел предвид отговорността му за извършения от нацистите Холокост.

      Страданието на цивилните в Ивицата Газа вероятно ще се величи, „но това също е по вина на Хамас и неговата атака срещу Израел“, каза още Шолц, като същевременно критикува „срамното“ мълчание на палестинския президент Махмуд Абас, чието базирано на Западния бряг движение Фатах е съперник на Хамас.

      Шолц добави, че е важно да се избегне по-нататъшна регионална ескалация на насилието, като предупреди Хизбула, друга подкрепяна от Иран въоръжена групировка, мощна в съседния на Израел Ливан, да не рискува атака срещу Израел. 

      „Аз съм в близки отношения с президента на Египет Сиси, който има връзка с Газа. Днес ще говоря с президента на Турция Ердоган и ще приема емира на Катар“,  обяви Шолц и допълни, че „и тримата могат да изиграят важна роля за деескалацията на ситуацията“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ