петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Си Цзинпин: Китай иска час по-скоро да бъде сложен край на конфликта в Близкия изток

      Китай иска час по-скоро да бъде сложен край на конфликта между Израел и „Хамас“, каза днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от агенция „Ройтерс“, която се позовава на китайски държавни медии. Пекин е готов да работи с правителствата на арабските страни за намирането на трайно решение на конфликта, заяви още китайският лидер. Той отбеляза, че спирането на огъня е от ключово значение, за да предотврати разширяването на конфликта или излизането му извън контрол.

      Китайският президент направи тези изявления след среща с египетския премиер Мостафа Мадбули, който е в Пекин по повод форума тази седмица, посветен на китайската инициатива „Един пояс, един път“. Китай подкрепя усилията на Египет за доставянето на хуманитарна помощ в Ивицата Газа, е казал Си Цзинпин на Мадбули според китайски медии.

      Това са едни от първите изказвания на Си по отношение на конфликта, който избухна с атаката на бойците от палестинското ислямистко движение „Хамас“ срещу еврейската държава на 7 октомври.   Освен това Си коментира, че Китай е склонен да работи с Египет за засилването на сътрудничеството в областта на инфраструктурата, технологиите в селското стопанство и възобновяемата енергия. Китайският президент каза още, че ще насърчи китайски компании да инвестират в Египет.
       
      Си Цзинпин отбеляза днес, че Китай иска да работи с Египет за стабилизирането на Близкия изток. Това съобщи Франс прес, като се позова на китайската държавна телевизия. Китайският лидер каза това на срещата в Пекин с египетския премиер Мостафа Мадбули. АФП отбелязва, че изявлението е направено във връзка с войната между Израел и „Хамас“. Египет граничи с Ивицата Газа, която се намира под контрола на „Хамас“.

      „Китай е склонен да засили сътрудничеството си с Египет в различни сфери (. . .) и да работи с Египет, за да бъде внесена сигурност и стабилност на регионално и световно ниво“, е изтъкнал китайския лидер на египетския представител според китайската държавна телевизия. „Китай и Египет са добри приятели, които споделят едни и същи цели, които си имат доверие и които са добри партньори, които работят заедно за общото развитие и благоденствие“, добави Си.

      „Ситуацията в международен и регионален план понастоящем е белязана от дълбоки и сложни промени“, смята още китайският президент.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ