петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Бившият зам.-министър на отбраната на Украйна беше обвинен в присвояване на 25 млн. долара

      Трима бивши служители на украинското министерство на отбраната бяха обвинени в присвояване на имущество на стойност 948 милиона гривни (почти 25 милиона долара) при закупуването на бронежилетки за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това съобщиха от пресслужбата на Главната прокуратура на страната. Имената на замесените по случая не се назовават, но се уточнява, че двама от тях вече са в ареста.

      В доклада се казва, че бившият заместник-министър на отбраната и ръководителят на отдела за обществени поръчки и доставки са заподозрени в пилеене на 100 и 250 милиона гривни за закупуване на нискокачествени бронежилетки за въоръжените сили на Украйна, както и почти 1 милиард гривни за доставка на неподходящи военни униформи. Според следствието по време на военното положение заподозрените са закупили 50 000 бронежилетки за нуждите на украинските въоръжени сили, които по качество и характеристики не отговарят на установените изисквания и не могат да се използват в армията.

      Личните предпазни средства са закупени от чуждестранна фирма, чиито крайни бенефициенти са руски граждани, твърдят от Генералната прокуратура.

      „Според заключенията на съдебно-балистични, стокови и икономически експертизи, в резултат на доставката на лични предпазни средства с лошо качество държавата е претърпяла загуби в размер на 948 милиона гривни“, се казва в изявлението.

      На 22 декември ръководителят на един от главните отдели на украинското министерство на отбраната беше задържан за опит за кражба на 1,5 милиарда гривни (повече от 40 милиона долара) при закупуване на артилерийски снаряди. Според разследването задържаният е сключил голям договор за доставка на едро на партида снаряди и въпреки възможността за закупуване на стоки без посредници и наличието на алтернативен договор със същия производител за доставки на по-ниска цена и без посредници , той потвърди първия договор.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ