понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      КАТАСТРОФАТА НА ИЛ-76: Съветът за сигурност на ООН свика извънредно заседание

      На срещата на Съвета по сигурността към ООН в Ню Йорк постоянният представител на Русия в ООН обвини Киев в опит да избегне поемането на отговорност, след като по информация на Кремъл, руски военен самолет, превозващ 74 души, беше свален над района на Белгород в сряда, убивайки всички на борда, включително 65 украински затворници война. 
      „Всичко, което видяхме досега, са много примитивни и страхливи опити на властите в Киев да избягат от отговорност за това престъпление в разрез с очевидните факти. Действайки по този начин, те вече нагло излъгаха, объркаха и се заровиха в това лъжат все повече и повече“, заяви Дмитрий Полянски. 
      Москва призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност в четвъртък, за да се разгледа това, което Полянски нарече „още един отвратителен терористичен акт на режима на Зеленски“. 
      Според руското министерство на отбраната на борда на самолета е имало шестима членове на екипажа, трима придружители и 65 затворници от украинските въоръжени сили, които са били транспортирани за планирана размяна. 
      „Само благодарение на подвига на пилотите, които отведоха самолета възможно най-далеч от жилищните сгради, до последния момент никой на земята не беше ранен“, каза Полянски. 
      Руското министерство на отбраната добави, че украинските въоръжени сили умишлено са свалили самолета „от село Липци, Харковска област, използвайки зенитно-ракетен комплекс“ със знанието, че самолетът превозва собствени военнопленници. 
      Президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече обвиненията на Москва и обвини Русия, че си „играе с живота на украинските затворници“. Зеленски също призова за международно разследване на самолетната катастрофа. На срещата говори и посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд. Той разкритикува руската страна, твърдейки, че призивът на Москва за среща на Съвета е „ извън руските правила“.
       „Русия многократно се опитва да прехвърли отговорността за трагедиите на тази безсмислена война, сякаш е жертва, а не агресор“, каза той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ