неделя, 29.09.24
14.6 C
София
14 C
Пловдив
17.1 C
Варна
Search Suggestions

      По-добре предпазване на младите от зависимости вместо контрол над психовеществата

      Децата трябва да се чувстват реализирани и удовлетворени, за да не чувстват нужда да посягат към психоактивни вещества. Когато това се случва, причините са различни. При по-малките водещо е любопитството, но и за справяне с проблемите. При по-големите причина за употреба на такива вещества е принадлежността към групата.

      Това обясни, пред БНР-Радио София, Велислава Цанкова, психолог в Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите. При всеки човек, особено при младите, е важно да се уважават емоциите на другите, да се оказва подкрепа, да се споделя. 

      Центърът работи по две национални програми, за превенция употребата на психоактивни вещества – сред ученици от 5. до 7. клас и за по-големите – от 8. до 11-и.

      „Най-новите психоактивни вещества не се контролират. Те са синтетични, по-евтини, но предизвикват същия ефект. Непрекъснато се появяват нови и законодателството не смогва да ги добави в забранителния списък. Контролът винаги е крачка назад, затова наблягаме на превенцията. И двете програми работят както с учениците, така и с родителите“, допълни Цанкова.

      По думите ѝ психоактивните вещества също водят до зависимости, както и употребата на електронни устройства. Децата разчитат на интернет, за да научат повече по темата, но в мрежата не всичко е достоверно – те трябва да се научат да проверяват и да различават истинската информация.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ