неделя, 08.09.24
19 C
София
23 C
Пловдив
18.7 C
Варна

Турция арестува 7 души за шпионаж в полза на Мосад

Националната разузнавателна организация (МиТ) и полицията в Истанбул са задържали седем заподозрени, включително частен детектив, за предполагаема продажба на информация на израелската разузнавателна служба Мосад.

Източници от службите за сигурност разкриха, че един от задържаните е Хамза Турхан Айберк, бивш държавен служител, който напоследък работи като частен детектив и се появява в някои телевизионни предавания.

Разследването разкри, че Мосад се е свързал с Айберк чрез един от своите агенти с кодово име „Виктория“ и частният детектив е сформирал екип от държавни служители, които да предоставят информация на израелското звено, съобщи вестник „Сабах“.

Получавайки обучение от Мосад в Белград през 2019 г., той първоначално се заема с прости задачи за израелската тайна служба, според източниците.

Под ръководството на Мосад лицето е използвало криптирани приложения за комуникация и е получавало плащания в криптовалута, за да избегне откриване в официалните регистри.

Освен с изтичане на информация, Айберк се занимавал и със заплахи и наблюдение, като поставял проследяващи устройства на автомобилите на целите си и предоставял местоположението им в реално време на Мосад.

От началото на годината турското разузнаване и полиция задържаха десетки заподозрени по обвинения в продажба на поверителна информация. /БГНЕС

- Реклама -
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -

НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

Зареждане...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ