петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Найден Тодоров: Изкуството да създаваш е смисълът на нашия живот

      Изкуството да създаваш е най-важното нещо. Аз бих го нарекъл смисъла на нашия живот. Това заяви служебният министър на културата маестро Найден Тодоров.

      Тодоров присъства на благотворителния великденски базар с произведения на деца от 60 училища и детски градини от 6 области на страната, който си провежда в Министерството на образованието и науката (МОН).

      „Намираме се в една особена седмица. Всъщност, не знам дали всички осъзнават, че това е най-тъжната седмица в годината. Седмица на предателство. Седмица на несправедлив съд, на присъда и на смърт“, каза служебният министър на културата и добави, че всичко това, обаче, завършва с Възкресение и оттам започва всичко светло напред.

      Тодоров припомни, че Министреството на образованието и науката и Министерството на културата са били едно цяло дълги години. „Неслучайно културата и образованието са неразривно свързани, защото образованието не завършва с училището, образованието е за цял живот. А културата не е нещо, което се намира в театъра, в музея“, подчерта той и допълни, че културата е всичко онова, което правим, начинът на нашето поведение, отношението ни към другите хора.

      По думите му всичко това се свързва днес с този благотворителен великденски базар. „Какво иска да ни каже този базар?“, попита служебният министър на културата и отговори:

      „Ние водим децата на училище – не винаги с тяхното желание, за да могат те да научат как работи този свят, който сме изградили за свят. Ние сме го изградили за тях, не само за нас. Ние сме го изградили за бъдещото“.

      Всъщрост, истинана, според Тодоров е, че ние можем много да научим от тези деца. „Можем да научим от тяхната чистота, от тяхната наивност, която на нас доста ни липсва, от тяхната искреност, която понякога им създава и проблеми. Но можем да научим също така – ние видяхме, че те могат да пазят спомена за традициите, те могат да пазят историята“, обърна внимание той.

      Служебният министър на културата отбеляза, че на благотворителния великденски базар ще видим, че децата могат и да създават. „А изкуството да създаваш е най-важното нещо. Аз бих го нарекъл смисъла на нашия живот и освен това благотворителност. Не знам дали си давате сметка, че в днешното време всеки е започнал да търси какво да взема. Но истинското щастие е да дадеш. Истинското щастие е, когато направиш други щастливи с твоите действия“, категоричен е той.

      Тодоров подчерта, че децата днес ни показват, че те владеят това изкуство от малки. „Днес ние можем да се научим и от тях. Можем да се научим да пазим историята, защото когато помним историята и традициите, няма как да повтаряме старите грешки напред. Ние можем да научим от тях, че трябва да продължаваме да създаваме, каквото и да струва това. И можем да научим от тях, че ако искаме да бъдем щастливи и да получаваме от живота, трябва да даваме“, каза още той.

      В заключение Тодоров призова, вглеждайки се във всички тези сергии, всичко това, което децата сами са създали, с помощта на техните учители, да се замислим какво и ние можем да дадем.

      Снимка:БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ