петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Израел отново атакува Рафах

      Израелските сили нанесоха и днес удари по цели в Ивицата Газа.

      Свидетели съобщават за въздушни нападения в района на южния град Рафах, който е последният обект на почти осеммесечната война. Проблем за населението в анклава остават и непостоянните доставки на хуманитарна помощ.

      Съобщава се и за интензивни бомбардировки в северната част на Ивицата Газа.

      Израелските военни съобщиха, че силите им действат и в централната част на анклава, където по-рано обявиха, че са открили ракетни установки, оръжия и „тунелни шахти“.

      На фона на спрените дипломатически усилия за прекратяване на огъня, от „Хамас“ заявиха, че са уведомили посредниците, че ще се съгласят на „всеобхватно“ споразумение за примирие, включващо размяна на заложници и затворници, само ако Израел спре „агресията си“.

      Израелското завземане на пропускателния пункт Рафах допълнително забави спорадичните доставки на помощи за 2,4 млн. души в Ивицата Газа и на практика затвори основния изходен пункт на територията.

      Американският държавен секретар Антъни Блинкън коментира, че хуманитарното положение на хората в анклава остава тежко.

       „Част от причините за това са бойните операции в южната част на Ивицата Газа. Освен това пунктът Рафах продължава да бъде затворен. Президентът Байдън осигури споразумение с Египет и Израел, за да се гарантира, че стоките могат да преминават през Керем Шалом, включително стоките, идващи от Египет. Но Рафах продължава да е затворен и това е истинският проблем“.

      Преди началото на офанзивата в Рафах ООН съобщи, че до 1,4 млн. души са намерили убежище в града. Оттогава един милион са напуснали района, съобщи Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

      А йеменските бунтовници хути, подкрепящи палестинците, твърдят, че са извършили ракетна атака срещу американския самолетоносач „Айзенхауер“ в Червено море. Потвърждение за такава атака от друг източник няма.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ