петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим в лагера „Белене“

      Годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“ се състои днес на Втори обект на остров Персин на река Дунав. 

      Преди началото на поклонението, обявено за 11:30 часа, беше открита и временната изложба „40 години памет за жертвите на лагера „Белене“ (1984-1987)“. Тя представя лагеристите по време на насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход в Народна република България от комунистическия режим начело с Тодор Живков. Експозицията е по инициатива на гражданската организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“, обединила бившите лагеристи в „Белене“ по време на асимилацията и техните близки, допълни Христов.

      На Втори обект на концлагера „Белене“ може да бъдат разгледани и две постоянни изложби. Външната е върху стената на първата сграда на Втори обект и е наречена „Свидетели: Памет за концлагера „Белене“. Вътрешната е разположена в първата сграда на Втори обект – „Пробив в стената“ с рисунки на бившия лагерист Петър Байчев.

      След тригодишно прекъсване през миналата година поклонението в памет на жертвите в лагер „Белене“ бе възстановено. То се състоя на 3 юни, като в него участваха стотици граждани, сред които бивши лагеристи и близки на жертвите, дошли от различни краища на България и от Турция. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ