петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Европейските избори: 370 милиона избиратели в ЕС имат право на глас

      Двадесет и една от общо 27 страни ще гласуват днес, за да излъчат свои представители в Европейския парламент. Около 370 милиона избиратели в ЕС имат право да гласуват в дългия изборен уикенд, за да определят новите 720 евродепутати.

      Нидерландия започна в четвъртък изборния маратон, последвана от Ирландия в петък и от Латвия, Малта и Словакия, които гласуваха вчера. Подобно на Италия, Чехия гласува два дни – в петък и вчера. В Италия гласуването започна вчера и ще продължи и днес. Тя е страната, която ще отбележи края на тазгодишните евроизбори, тъй като гласуването продължава до най-късно от всички държави членки – 23:00 часа местно време.

      Европейският съюз налага избори по пропорционална система, но държавите членки избират разновидностите. Съществуват три типа гласуване:

      – Преференциален вот – в 19 страни, сред които Италия, Полша, Нидерландия и скандинавските страни. В зависимост от страната гласоподавателите могат да променят реда на кандидатите в листата, за която гласуват, да зачеркнат кандидати или да комбинират няколко изборни листи. В Кипър, например, могат да се дадат преференции за двама кандидати.

      – Гласуване за фиксирани листи – в 6 страни, сред които Германия, Франция и Испания. Тук избирателите не могат да променят нито реда, нито състава на листите.

      – Особен е случаят в Малта и Ирландия. Избирателят не гласува за предварително съставена листа, а създава своя собствена, класирайки кандидатите според предпочитанията си.

      Първата сесия на новоизбрания ЕП е насрочена за дните от 15 до 17 юли в Страсбург.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ