сряда, 18.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
18.7 C
Варна
Search Suggestions

      “Росатом“ ще строи втора АЕЦ в Турция на Черно море

      Има 90% вероятност „Росатом“ да получи за изпълнение проекта за втората турска атомна електроцентрала в пристанищния град Синоп на Черно море, предвид конкурентните предимства на руската корпорация. Това мнение изрази Павел Завални, ръководител на комисията по енергетика на Държавната дума, който е в Турция в рамките на посещението на междупарламентарната група за приятелство, в разговор с журналисти, сред които и кореспондент на ТАСС.

      „Да, Турция планира да построи още две големи атомни електроцентрали. Руската страна иска да участва в изграждането на атомната електроцентрала в Синоп“, каза той. „Росатом“ има своите конкурентни предимства. На първо място, това е опитът от изграждането на АЕЦ „Аккую“. Второто е най-добрите реактори в света. Освен това тази централа ще бъде 100% локализирана от Русия и Турция. И най-важното нещо е цената. Турската страна ще вземе окончателното решение и мисля, че то ще бъде взето през следващата година. Бих казал, че съм сигурен на 90%, че това ще бъде руски проект, като се вземе предвид нашето конкурентно предимство“, каза Завални.

      Той каза, че в Синоп се планира да бъдат изградени два блока с два реактора с мощност 1250 MW всеки. „Предлага се схема 50/50, финансиране на проекта, съвместно привличане на инвестиции, турски генерален изпълнител. Но това ще бъде едно от предложенията, от руска страна. Също така турското министерство на енергетиката разглежда корейско предложение и китайско предложение. Процесът все още не е приключил“, каза депутатът.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ