петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Русия към САЩ: Трябва да говорим, но Украйна трябва да бъде на дневен ред

      Русия вижда належаща необходимост от преговори за сигурност със Съединените щати, но те трябва да бъдат „всеобхватни“ и да включват темата Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 
      „Невъзможно е да се изтръгнат отделни сегменти от общия комплекс от натрупани проблеми и ние няма да направим това“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на въпрос дали Москва е готова да говори с Вашингтон за ядрени рискове.
      „Така че ние сме отворени за диалог, но за широк всеобхватен диалог, който обхваща всички измерения, включително настоящото измерение, свързано с конфликта около Украйна, свързано с прякото участие на САЩ в този конфликт“, каза Песков пред репортери.
      Съединените щати отхвърлят твърдението на Русия, че въоръжавайки Украйна, тя се е превърнала в пряко действащо лице във война, целяща да нанесе съкрушително „стратегическо поражение“ на Москва. САЩ казват, че всякакви преговори за войната са въпрос на Украйна.
      Руската позиция, очертана от Песков, не е нова. Но той каза пред репортери, че списъкът с теми, които Русия и САЩ трябва да обсъдят, нараства.
      „Като цяло този диалог е много необходим“, каза Песков. „Това е необходимо, защото проблемите се натрупват и има много проблеми, свързани с глобалната архитектура за сигурност.“
      От гледна точка на Вашингтон Путин е този, който на третата година от войната в Украйна добавя към списъка с опасения за сигурността.
      Тази седмица той посети разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея, подписа споразумение за взаимна отбрана с нейния лидер Ким Чен Ун и каза, че може да достави руски оръжия на Северна Корея в отговор на въоръжаването на Украйна от Запада.
      Путин също повтори в четвъртък, че обмисля преразглеждане на доктрината на Русия за използването на ядрени оръжия. Последният оставащ договор за контрол на въоръженията, който ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които Русия и Съединените щати могат да разположат, изтича през 2026 г.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ