Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Заради високите температури: Пожари бушуват в цяла България (ВИДЕО)

          Горещото време е и предпоставка за избухване на пожари в различни части на България. Човешката небрежност също е фактор в образуването на пламъци. Положението е доста тежко през последното денонощие.

          Най-критично към момента е в Средна гора, където  около селата Михилци, Песнопой, Иван Вазово, Отец Паисиево и Сърнегор (общини Хисаря и Калояново) бушуват общо четири пожара. Два армейски хеликоптера – „Ми-17“, „Кугър“, други машини и редови военни се включиха в гасенето. Между Михилци и Песнопой гори борова гора в труднодостъпна местност. Огънят е в близост до къщите в Михилци, има опасност за хората. Кметът на Хисаря Ива Вълчева призова всеки, който има възможност, да се включи като доброволец край Михилци.  В района на Отец Паисиево  – Сърнегор пък е сложно поради факта, че няма вода. Специализиран автомобил е позициониран край един от близките язовири, за да снабдява пожарните. 

          Огнеборците от Югозападна България път бяха пратени снощи на границата със Северна Македония, за да не допуснат лумнал в съседната държава пожар.  Бе запален насрещен огън, който да пресече пътя на стихията. Направиха се просеки. Противодействието продължава и днес. Към момента няма опасност за населението. Докато тече борбата обаче, видеоклипове на граждани в социалните мрежи показаха и пожари източно от Петрич, тоест на българска територия. 

          Пожар има и край село Прекопница, община Кюстендил. Към 12:00 часа днес огънят е бил локализиран, но заради разразил се вятър едно от огнищата се е възобновило. В момента гори труднодостъпно дере, където гасенето е невъзможно.

          На тръни си и хора от села край Каварна, Балчик, а и Хитрино, Смядово. На всички тези места снощи горяха гори, треви, стърнища, като в селата край Каварна се запалиха и дворове. Ситуацията бе овладяна, но населението се притеснява стихията да не се повтори.

          Из цялата страна горят сухи треви и клони.

          Снимка: БГНЕС

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions