понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Маркес прекъсна негативната серия и триумфира в Гран при на Арагон

      Състезателният уикенд се проведе на  пистата Моторланд Арагон с дължина 5.078 км и разположена в провинция Теруел

      Марк Маркес спечели Гран при на Арагон. Пилотът на Грезини Дукати потегли от полпозишън и доминираше през цялата надпревара на испанската писта. Това беше първи успех за Маркес от 2021 г. насам. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Действащият световен шампион Франческо Баная (Дукати) отпадна след удар с Алекс Маркес.

      Арагон е домакин на 12-тия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се проведе на  пистата Моторланд Арагон с дължина 5.078 км и разположена в провинция Теруел

      Вчера се проведе спринтовата надпревара в Арагон. Победител в нея стана Маркес. Шесткратният световен шампион записа първи успех в такъв тип надпревара. Преди това Маркес спечели и квалификацията.

      Времето преди началото на Гран при на Арагон беше сухо и топло. Температурата на въздуха беше 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 39. Нямаше вероятност за валежи, въпреки известната облачност над трасето.

      Маркес поведе след изгасването на червените светофари в Арагон. Испанецът веднага се изстреля напред и започна да отваря преднина. Зад него се движеха Акоста, Мартин, Алекс Маркес, Оливейра и Морбидели. Баная отново имаше лошо потегляне и се озова седми след преминаването на завой №1.

      Маркес започна да се откъсва след началото на втората обиколка от Гран при на Арагон. Зад него Мартин изпревари Акоста. Двамата испанци имаха контакт на спирането обратния тирбушон. За щастие те продължиха напред без сериозни щети. Зад тях Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) отпадна от надпреварата. Баная се бореше с Морбидели и Байндър.

      Маркес водеше колоната след първите 5 тура от Гран при на Арагон. Пилотът на Грезини Дукати вече се откъсна на повече от секунда спрямо Мартин, който на свой ред отвори преднина спрямо Акоста. Новобранецът беше атакуван и изпреварен от Алекс Маркес. По-назад Фабио Куартараро (Ямаха) отпадна след катастрофа.

      В следващите турове Маркес увеличи още преднината спрямо Мартин. Вицешампионът за 2023 г. се движеше на самотно второ място и имаше комфортен аванс спрямо Алекс Маркес. Зад първите трима Баная се справи с Акоста и започна да преследва подиума. Морбидели допусна грешка и загуби три места. Същевременно Маверик Винялес (Априлия) също приключи участието си в надпреварата.

      6 обиколки преди финала Баная се доближи максимално до Алекс Маркес и направи изпреварване на спирането за обратна автобусна спирка. Испанецът обаче контраатакува на следващия завой. Двамата в крайна сметка се удариха и отпаднаха от борбата за подиума. Това позволи на Акоста да заеме третото място. Баная беше откаран за преглед в медицинския център на пистата в Арагон

      До края на Гран при на Арагон не настъпиха размествания в челото. Следователно Маркес спечели състезанието и записа първи успех след 1043 дни. Това беше първа победа за испанеца с мотор на Дукати.

      Втори и трети финишираха Мартин и Акоста. Испанецът успя да увеличи аванса си във временното класиране след отпадането на Баная. Новобранецът път записа първи подиум от Остин насам.

      Четвърти и пети в Арагон финишираха Брад Байндър (КТМ) и Енеа Бастианини (Дукати). Шести остана Франко Морбидели (Прамак Дукати), следван от пилотите на VR46 Дукати Фабио Ди Джанантонио и Марко Безеки, Алекс Ринс (Ямаха) и Джак Милър (КТМ). Топ 15 допълниха Алейш Еспраргаро (Априлия), Такааки Накагами (LCR Хонда), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Йохан Зарко (LCR Хонда) и Жоан Мир с Хонда.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ