събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Русия е увредила древни могили в Украйна

      Руските сили са увредили няколко древни надгробни могили на фронтовата линия в Южна Украйна. По този начин потенциално са нарушили Хагската и Женевската конвенция, според проучване на украинската обсерваторията на конфликтите, публикувано на 4 септември, съобщи „Киев Индипендънт“.

      В Украйна има много древни гробове, известни като кургани или мохили. Могилите са високи до 20 метра и датират от 3000 г. пр.н.е. Те съдържат археологически съкровища, свързани с праисторическия живот в Украйна, включително скитската епоха.

      Обсерваторията на конфликтите анализира отворени геопространствени данни, за да установи, че двата обекта във Василовския район на Запорожка област са били повредени при окупацията им от руските въоръжени сили.

      „Щетите включват изграждането на военна инфраструктура в археологическите обекти и създаването на голям геоглиф във формата на фалос в съседно поле. Използването на обектите за военни цели излага културното наследство на риск от допълнителни щети, причинени от конфликта“, се казва в доклада.

      Щетите, нанесени отделно от изграждането на военни съоръжения, „могат да означават разграбване или унищожаване на свързаните с могилата артефакти и древни останки“.

      Тъй като културното наследство има право на защита съгласно международното право, увреждането на обектите и потенциалното разграбване може да представлява нарушение на международното хуманитарно право на Хагската и Женевската конвенция.

      Ограничения при провеждането на изследвания чрез разузнаване от открити източници означават, че „истинският брой на археологическите обекти, засегнати от руското фортификационно строителство вероятно е много по-висок, отколкото е документирано в настоящия доклад“, посочи обсерваторията.

      Войната на Русия срещу Украйна оказа сериозно въздействие върху украинското културно наследство, разрушавайки около 2000 културни обекта и оставяйки 1,5 млн. музейни артефакти в територии, окупирани от Русия.

      Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция в края на юни, признавайки геноцидното намерение на Русия да унищожи културното наследство и идентичност на Украйна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ