четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Станислав Младенов: Пред провал са всички проекти по Плана за възстановяване през МРРБ

      Пред пълен провал са всички проекти по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които минават през Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). За това предупреди Станислав Младенов, заместник-председател на Постоянната комисия по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти от групата на Местна коалиция „БСП за България“ в СОС. Той добави, че не повече от 20% са сключените договори по одобрени проекти от София, а остават само 15 месеца до крайния срок за изпълнението им.

      „Проблемът е с административния капацитет в дирекциите на министерството, коментира Станислав Младенов. – Само двама души обработват документите за частни бенефициенти и не повече от 15 души – за общините от цялата страна. Това бави изключително много процеса. До края на поставения срок за изпълнение на проектите, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост остават 15 месеца. А в договорите, които трябва да бъдат подписани тепърва с одобрените бенефициенти, срокът за изпълнение е 18 месеца. Вече физически е невъзможно да се справим с поставените от ЕС срокове. Което означава, че България не само, че няма да вземе и да използва средства, ами ще се наложи да връща пари по Плана за възстановяване и устойчивост“.

      Според Станислав Младенов, основната вина за очертаващия се пълен провал на България, свързан с ПВУ, е на последните два служебни кабинета, както и на Сглобката преди тях. „Забавянето при изпълнението на Плана не е само в регионалното министерство, ами във всички, коментира Станислав Младенов. – Истината е, че министерствата имат огромни проблеми с административния капацитет, който не може да се справи“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ