сряда, 25.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
22.5 C
Варна
Search Suggestions

      Радев разговаря със семейства на отвлечени от Хамас заложници

      Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за хуманност, дори и в условията на война, заяви президентът Румен Радев в разговор със семейства на взети за заложници от Хамас.

      Държавният глава е в Ню Йорк, където днес след обяд ще произнесе официалната си реч пред световните лидери в рамките на срещата на върха на 79-ата сесия на ООН. Мотото на най-високия световен форум тази година е „Да не изоставяме никого: Да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения“.

      Радев разговаря с представители на семейства на отвлечени от Хамас заложници, част от които са родово свързани с България. Президентът запозна участниците в срещата с проведените от него разговори с държавни глави на страни от Близкия Изток с молба за тяхно посредничество за освобождаването на заложници. Румен Радев изрази надежда също така, че независимо от сложната ситуация в Близкия Изток, всички участници в конфликта ще положат усилия за преустановяване на военните действия и търсенето на мирно решение, което да позволи и по-бързото освобождаване на взетите за заложници.

      „Спасяването на еврейската общност в България през Втората световна война е морален пример за света и значимостта на човешкия живот и изгражда силна връзка между двата народа“, каза президентът Румен Радев на среща в Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк с представители на Американския еврейски комитет. Държавният глава отбеляза, че историята за този героичен акт на България в най-мрачните времена за Европа отразява ценностите на толерантността и хуманизма, които са изконни за българското общество и трябва да се предава през поколенията.

      „Спасяването на евреите в България през Втората световна война има изключително важно значение не само за еврейската общност в страната, но и за еврейските общности по света“, заяви изпълнителният директор на АЕК Тед Дойч.

      Той подчерта, че това е акт с огромно символно значение, на основата на който следва да се развиват приятелските отношения между двата народа.

      По-късно днес държавният глава ще участва в честването на 20-ата годишнина от Истанбулската инициатива на сътрудничество на НАТО и Истанбул, под патронажа на престолонаследника на Държавата Кувейт Шейх Сабах Кхалед Ал-Мубарак Ал-Сабах.

      След тава ще има Среща с Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. А довечера заедно със съпругата си Десислава Радева ще бъде гост на официалния прием, даван от президента на САЩ Джо Байдън и неговата съпруга Джил в чест на държавните ръководители и техните съпруги по случай 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ