вторник, 01.10.24
12.9 C
София
17 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Фон дер Лайен: Европа губи световната технологична надпревара

      Председателят на Европейската комисия предупреди, че континентът „губи позиции“ в световната технологична надпревара и трябва да увеличи разходите за научни изследвания, за да „обърне хода на събитията“.

      „Трябва да поставим научните изследвания и иновациите в центъра на европейската икономика“, настоя Фон дер Лайен на церемония по отбелязването на 70-годишнината на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН)

      Тя приветства най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици за това, че е помогнала на континента да се „върне на картата“ на научното развитие след „изтичането на мозъци“ след Втората световна война.

      „Точно както преди 70 години, ние живеем във времена на нарастваща геополитическа конкуренция“, каза тя на церемонията, на която присъстваха високопоставени лица, сред които белгийската принцеса Астрид и президентите на Италия, Сърбия и Словакия.

      „Намираме се в разгара на глобална надпревара за технологиите, които ще оформят утрешния свят – от чистите технологии до квантовите, от изкуствения интелект до термоядрения синтез“, каза Фон дер Лайен и изрази съжаление, че „макар в Европа да работят повече изследователи от САЩ и Китай, ние губим позиции в много области“.

      Наред с другото, тя подчерта, че „нашият дял в световните патентни заявки е намалял наполовина през последните две десетилетия – от 30 % на 15 %“.

      „Време е да обърнем тенденцията“, продължи Фон дер Лайен и добави, че иска да увеличи разходите за научни изследвания в следващия бюджет на ЕС. | БГНЕС, АФП

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ