вторник, 01.10.24
16.4 C
София
22 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Марк Рюте: Украйна нямаше да съществува в днешния си вид без помощта от САЩ

      Правото на самоотбрана предвижда поразяване на цели на територията на противника, както гласи международното законодателство.

      Това заяви новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте на първата си пресконференция след поемането на поста от Йенс Столтенберг тази сутрин. Рюте отговори на въпрос, свързан с искането на Украйна да поразява военни цели в Русия със западно оръжие.

      „Разбирам желанието на украинците, но всеки съюзник взема сам решенията по този въпрос, посочи Рюте. Украйна нямаше да съществува в днешния си вид без помощта от САЩ, отбеляза той. Впечатлен съм от украинците, те показаха способност да отблъснат руските сили“, каза Рюте.

      ,,Колкото повече помагаме на Украйна, толкова по-скоро войната ще приключи. Украинското ръководство ще реши кога да предприеме мирни преговори“, добави Рюте.

      Чуваме често заплахи от Путин, тези заплахи са безотговорни, каза той по повод думите на руския президент, свързани с условията за използване на ядрено оръжие. Не виждаме непосредствена заплаха от употреба на ядрено оръжие, посочи Рюте.

      ,,Ако се поддадем на заплахите на Путин, ще създадем прецедент, че някоя страна може да използва военна сила, за да постигне целите си. Не можем да допуснем това“, обобщи Рюте.

      Проблемът с Китай е в това, че Пекин е сподвижник на предприетата от Русия война, посочи още Рюте. Кремъл има чудесни източници, каза той по повод изразените от Москва очаквания, че политиката му начело на НАТО няма да се отличава от годините под ръководството на Столтенберг.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ