Search Suggestions
      понеделник, 07.10.24
      12.6 C
      София
      18 C
      Пловдив
      16.1 C
      Варна
      Search Suggestions

          Зеленски: Русия планира да атакува украински атомни електроцентрали

          Русия планира да атакува украински атомни електроцентрали и да ги изключи от енергийната мрежа, каза украинският президент Володимир Зеленски в сряда, предупреждавайки, че подобни атаки крият риск от ядрена катастрофа.

          „Радиацията не зачита държавните граници“, каза Зеленски в сряда в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

          Тъй като Русия „не може да победи съпротивата на нашия народ на бойното поле“, Зеленски каза, че руският президент Владимир Путин „търси други начини да сломи украинския дух“.

          За трета зима Русия засилва своите удари по енергийната мрежа на Украйна в опит да потопи страната в „мрака и студа“, каза Зеленски.

          Обръщението на Зеленски към ООН дойде малко преди той да обсъди своя „план за победа“ с президента на Съединените щати Джо Байдън, който се очаква да включва отдавна заявеното искане на Киев да използва ракети с голям обсег за удари по военни цели в Русия.

          В речта си Зеленски припомни „ужасяващия“ момент в първите седмици на войната, когато руските атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), най-голямата в Европа, събудиха страхове сред украинците от нова катастрофа в стила на Чернобил.

          „Никой не можеше да знае как ще приключат руските удари по ядреното съоръжение и на всички в Украйна беше напомнено какво означава Чернобил“, каза той.

          Две години и половина по-късно Зеленски предупреди, че окупираната от Русия АЕЦ остава „изложена на риск от ядрен инцидент“. Русия и Украйна се обвиниха взаимно за предишни инциденти в завода. Според Световната ядрена асоциация Украйна има три други ядрени централи.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions