Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          Киев иска „силна реакция“ от западните съюзници срещу Северна Корея

          Украинският външен министър Андрий Сибига поиска „незабавна и силна реакция“ от съюзниците на Киев, заявявайки, че Северна Корея подпомага инвазията на Русия с войски и оръжия, предаде АФП.

          Коментарите дойдоха, след като шпионската агенция на Сеул съобщи, че Северна Корея е решила да изпрати „широкомащабно“ разполагане на войски в подкрепа на войната на Москва в Украйна.

          Изявлението на шпионската агенция предизвика изразяване на загриженост от страна на Франция и Великобритания, които са силни съюзници на Украйна.

          „Русия сериозно ескалира агресията си, включвайки КНДР (Северна Корея) в мащабите на военна партия. Нуждаем се от незабавна и силна реакция от страна на евроатлантическата общност и света. Северна Корея подпомага руската агресия срещу Украйна с оръжия и персонал“, написа Сибига в X.

          Според него тези севернокорейци не са наемници, а „редовни части, които Москва планира да използва като пушечно месо“.

          Министърът призова съюзниците на Украйна да „увеличат военната си подкрепа за Украйна“ и да подкрепят изцяло пътната карта на президента Володимир Зеленски за прекратяване на войната.

          „Планът за победа“ на Зеленски включва призив Украйна незабавно да бъде поканена да се присъедини към НАТО.

          Повтаряйки точките на плана, Сибига призова: „Премахнете ограниченията за удари с далечен обсег на действие. Започнете да прихващате руски ракети и дронове над Украйна. Разширете поканата за членство в НАТО. Увеличете инвестициите в украинското оръжейно производство. Предприемете действия!“

          Националната разузнавателна служба на Южна Корея публикува подробни сателитни снимки, които според нея показват първото разполагане на елитни севернокорейски войници от специалните сили, които се придвижват с руски военни кораби до Владивосток.

          „Около 1500 души от севернокорейските специални сили вече се намират в руския Далечен изток и преминават обучение. Невъзможно е да се предвиди как това ще се развие на бойното поле, ако севернокорейските военни са там. Това може да усложни ситуацията“, заяви високопоставен източник от украинското президентство.

          Пхенян и Москва са съюзници от основаването на Северна Корея след Втората световна война и се сближиха още повече след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

          Сеул и Вашингтон отдавна твърдят, че Ким Чен Ун изпраща оръжия за използване от Русия в Украйна. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions