Search Suggestions
      неделя, 20.10.24
      Search Suggestions

          Избирателната активност на президентските избори в Молдова е 50%

          По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) над 50% от гражданите с право на глас са участвали в президентските избори. Сред най-активните са гражданите от община Кишинев, Дондусени, Тараклия, Фалести и тези от чужбина.

          По данни на ЦИК до 19:45 ч. са гласували 1 498 505 избиратели, което представлява 50,15 %.

          До 19:00 ч. правото си на глас са упражнили 48,70 процента от избирателите, вписани в избирателните списъци. За сравнение, до 19:00 ч. 41,02% от избирателите са успели да гласуват на президентските избори от 2020 г. Ръководителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Анхелика Караман е разкрила данни в този смисъл на брифинг.

          По думите на председателя на ЦИК най-активните избирателни райони са Дондусени, където са гласували 47% от избирателите, Криулени, Фалести, Тараклия, където са гласували над 45% от избирателите.

          „Около 15 000 избиратели дойдоха да гласуват в тези 30 избирателни секции, създадени за гражданите с право на глас от населените места по левия бряг на Днестър. Над 198 000 граждани с право на глас гласуваха в избирателните секции от чужбина до 19:00 часа“, каза още Анжелика Караман.

          Също така в чужбина до 19:00 ч. всички 22 избирателни секции от САЩ и Канада бяха отворени безпрепятствено.

          В същото време избирателната секция от Индия, в която гласуваха десет избиратели, беше затворена. “Регистриран е голям брой граждани, които очакват да упражнят правото си на глас в няколко избирателни секции от Белгия, Германия, Обединеното кралство, Румъния, Русия“, отбеляза Анжелика Караман.

          По данни на ЦИК най-активно гласуване е отчетено в откритите избирателни секции в Москва, Русия (две избирателни секции) – над 3 230 и съответно 3 140; Букурещ, Румъния – над 2 460, Падуа, Италия – над 2 450, Бреша, Италия – около 2 400 избиратели.

          Според информацията, предоставена от Агенцията за обществени услуги (ASP), днес са обработени и издадени 995 временни лични карти и 1 611 лични карти. В сравнение с 2021 г. в изборния ден са издадени 1 769 временни лични карти и 1 622 лични карти.

          Също така, според информацията, предоставена от Главния полицейски инспекторат (ГПИ), е регистрирано ниско ниво на нарушения на протичащия процес.

          Избирателите могат да упражнят правото си на глас до 21:00 ч. Избирателното бюро може да вземе решение за удължаване на срока за гласуване най-много с два часа, за да се даде възможност на избирателите, които са останали на опашка в съответната избирателна секция, да упражнят правата си.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions